06 mei 2025
—
Geschreven door
Bert D'hondt
—
1 minuut
Nieuwe afstandsregel voor windturbines in de maak: wat verandert er?
Wetgeving
In Vlaanderen bestaan er vandaag geen expliciete afstandsnormen tussen windturbines en woonzones. Tot op heden werd het kader bepaald via een afwegingskader zoals vastgelegd in de Omzendbrief OMV/2024/1. Dit betekent dat een projectontwikkelaar in principe geen vaste afstand moest respecteren tot woningen, zolang de hinder binnen de geldende normen bleef.
Nieuwe afstandsregel voor windturbines
Met de steeds groter wordende windturbines wil Vlaams minister Jo Brouns daar verandering in brengen. Hij pleit voor de invoering van een vaste afstandsnorm van drie keer de tiphoogte van de windturbine tot de dichtstbijzijnde woning. Bij een tiphoogte van 250 meter zou dat dus neerkomen op een minimale afstand van 750 meter.
Concrete aanleiding: Gentse kanaalzone
De voorgestelde beleidswijziging volgt op een recent vergunningsdossier in de Gentse kanaalzone. Daar werd de omgevingsvergunning voor één van de vier geplande windturbines van Engie Electrabel en Katoen Natie geweigerd. De tiphoogte bedroeg 266,5 meter, terwijl de afstand tot de dichtstbijzijnde woning slechts 280 meter was. Volgens de minister: té dicht.
Afstemming met praktijken in buurlanden
De nieuwe Vlaamse aanpak sluit aan bij hoe onze buurlanden omgaan met de inplanting van windturbines. In onder meer Duitsland en Nederland zijn afstandsregels al langer gangbaar. Vlaanderen lijkt nu diezelfde richting uit te gaan, met als doel juridische duidelijkheid en omwonendenbescherming.
Wat met lopende of toekomstige vergunningsaanvragen?
De afstandsnorm zal worden opgenomen in een nieuwe omzendbrief, die de huidige Omzendbrief OMV/2024/1 volledig vervangt. Opgelet: een omzendbrief is geen wet of verordening. Een afwijking blijft dus mogelijk, zolang deze goed gemotiveerd wordt. Toch zullen de nieuwe richtlijnen in de praktijk zwaar doorwegen in de beoordeling van vergunningen.
Wat betekent dit voor jouw project?
De aangekondigde afstandsregel kan een aanzienlijke impact hebben op de haalbaarheid en planologische inpassing van nieuwe windturbineprojecten. Wil je weten wat deze beleidswijziging betekent voor jouw project? Of heb je ondersteuning nodig bij een vergunningsaanvraag voor windenergie?
Neem gerust contact op met het team van Embridge. We denken graag met je mee.
Andere interessante inzichten en projecten
Omgevingsveiligheid & procesveiligheid
Het belang van veiligheidsrapportage voor bedrijven met een hoog risico
OVR en SWA-VR zijn verplichte veiligheidsrapporten voor hogedrempel Seveso-inrichtingen. Ze zorgen voor inzicht, conformiteit en transparantie rond externe risico’s.
16 april 2025
—
3 minuten
Ruimtelijke ordening & Mobiliteit
Mobiliteitsstudie voor de herontwikkeling van de Broeksite in Machelen (Uplace)
Voor de herontwikkeling van de Broeksite in Machelen stelde Embridge het project-MER op in twee vergunningsprocedures.
01 april 2025
—
1 minuut
Ruimtelijke ordening & Mobiliteit
Slimme mobiliteit voor het nieuwe stadion van Club Brugge
Voor het nieuwe stadion van Club Brugge stelde Embridge het project-MER en het mobiliteitsplan op met focus op leefbaarheid in een woonwijk.
01 april 2025
—
1 minuut