20 août 2024

Jan Feryn

Dirk Ferryn

2 minutes

Impact van de nieuwe natuurherstelwet: Bereid je voor op de veranderingen

Nature & Biodiversité

Législation

Adobe Stock 484565179

Op 17 juni 2024 werd de Verordening van het Europees Parlement en de Raad inzake natuurherstel of wel de Europese Natuurherstelwet goedgekeurd door de Europese milieuministers. Deze wet, die deel uitmaakt van de bredere Europese Green Deal, legt ambitieuze doelstellingen, bindende streefcijfers en verplichtingen vast om de natuur op land en zee te herstellen en de biodiversiteit te beschermen.

Wat houdt de Natuurherstelwet in?

De Natuurherstelwet is gericht op het omkeren van de trend van biodiversiteitsverlies en het bevorderen van duurzame ecosystemen. De belangrijkste doelstellingen zijn:

  • Herstel van natuur op land en zee: Tegen 2030 moet 30% van de gedegradeerde ecosystemen hersteld zijn, met een streefdoel van 90% tegen 2050;
  • Groenere steden: Tegen 2050 moeten steden aanzienlijk meer bomen en groene ruimtes hebben;
  • Vrij stromende rivieren: De wet voorziet in het verwijderen van barrières om 25.000 km rivieren vrij te laten stromen en gebieden te creëren die mogen overstromen;
  • Toename van bestuivers: Het aantal bijen en vlinders moet tegen 2030 toenemen, mede door meer landschapselementen in landbouwgebieden;
  • Herstel en vernatten van veengronden: 30% van de drooggelegde veengronden die momenteel voor landbouw worden gebruikt, moet tegen 2030 worden hersteld, oplopend tot 50% tegen 2050;
  • Robuustere bossen: Bossen moeten vitaler worden gemaakt met meer dood hout, jonge en oude bomen, en een verhoogde koolstofopslag.
Adobe Stock 410143762

Wat betekent dit voor België?

België heeft nu de taak om binnen twee jaar een ‘nationaal natuurherstelplan’ op te stellen, waarin concreet wordt toegelicht welke doelstelling er verwezenlijkt zal worden. Dit natuurherstelplan zal in de praktijk leiden tot het aannemen van nieuwe (gewestelijke) natuurregelgeving. Eveneens zal het natuurherstelplan nieuwe uitdagingen en verplichtingen met zich meebrengen voor bedrijven en projectontwikkelaars. De gevolgen voor lopende en toekomstige projecten kunnen aanzienlijk zijn, vooral in sectoren zoals infrastructuur, landbouw en stedelijke ontwikkeling.

Ricardo gomez angel Ws E Ai Vw Grwo unsplash

Hoe kan Embridge helpen?

Bij Embridge zijn we ons bewust van de impact die de Europese Natuurherstelwet en toekomstige nationale wetgeving kan hebben op de projecten van onze klanten.  Ons Team Biodiversiteit binnen Embridge volgt deze wetgeving nauw op de voet en staat klaar om deze te vertalen naar begrijpbare en in de praktijk toepasbare adviezen.

Embridge werkt daarbij eveneens aan haalbare milderende maatregelen, waarbij we steeds zoeken naar win-win-oplossingen die zowel de natuur als  jouw project ten goede komen. Door proactief in te spelen op deze veranderingen, helpen we je om de transitie naar duurzamere bedrijfsvoering soepel te laten verlopen.

Blijf op de hoogte

We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen rond de Natuurherstelwet, het door België aan te nemen ‘nationaal natuurherstelplan’ en de eventuele wetgevingsinitiatieven in België (op federaal of deelstatelijk niveau).

Heb je vragen of wil je weten welke gevolgen de Europese Natuurherstelwet specifiek voor jouw project betekent? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder.

Disposer d'une avance sur les autres ? Faites-le nous savoir !

Vous avez des questions sur les permis environnementaux ou réglementaires ? Nous vous aiderons à y voir plus clair.